Lapphunden - en allsidig familiehund

Finsk Lapphund er godt egnet til å snørekjøre med, og enda bedre går det om du har fler!

 

Familiehunden

Lapphunder er veldig godt egnet som familiehunder, og de kan være med på det meste av familiens aktiviteter.

På bildet under ser man barnebesøk på kennelen.

På bildet under ser man Ilo (Lapinlumon Ilo), Per Ola og Bonnie (Polarlappens Bonnie) på sommerferie og båttur i Trøndelag.

 

Agility

Lapphunder er en morsomme å trene med i agility, selv om det kanskje ikke er rasen man kjøper seg om man ønsker å komme med på landslaget, dog finnes det flere Agilitychampions innen rasene.

På bildet under ser man Christian og Nieida (Raiddokas Odda-Nieida) på agiliytrening.

 

Redningshund

Nesearbeid er naturlig for de fleste raser, og lapphundene er intet unntak. Mange lapphunder vil kunne komme langt som redningshund, da de ofte er sosiale hunder som kan motiveres med mat og lek.

På bildet under ser man Christian og Nieida (Raiddokas Odda-Nieida) i en runderingsøkt, Nieidas bestemor var godkjent redningshund på både sommer- og vintersøk.

 

Trekkhund

Lapphunden er litt mindre enn mellomstor rase, ideell mankehøyde på finsk lapphund hannhunder er 49cm og 44cm på tisper, på lapsk vallhund er idealhøyden på hannene 51 cm og 46 cm på tispene, de er dermed ingen "traktor" i skisporet, men er kompakte og robuste og kan nok trekke mer enn mange ville tro. Det er viktig å jobbe med motivasjonen for å trekke, og den er lettest å holde oppe hvis de er 2 eller fler som kan trekke sammen.

På bildet under ser man Max (Dagolas Qultapoju) sin pappa, og Nieida (Raiddokas Odda-Nieida) sin niese og nevø som trekker hundeslede i Frankrike.

 

Kløv og turhund

Lapphundrasene har sin historie på Nordkalotten og derfor utformet nettopp for å være i norsk natur, disse tilpassningene er noe av det viktigeste å ta vare på i avelsarbeidet mener vi. En finsk lapphund har smidige slitesterke poter, lang tykk pels som gjør at de kan være ute både sommer og vinter uansett temperatur, dette er ingen hund man trenger å ha med ekstra sovepose til! De har bodd sammen med samene og er glad i menneskelig kontakt, dette gjør de til den perfekte turkamerat. I tillegg kan de gjøre nytte for seg ved f.eks å bære teltet og maten sin i kløven. En godt trent lapphund kan bære opp til 1/3 av sin egen vekt, før man begynner å kløve med hunden sin bør man sette seg inn i hvilke kriterier som er viktig når man kjøper seg kløv og hvordan man pakker den, slik at hunden ikke får belastningsskader.

På bildet under ser man Bjønn (Raiddokas Masa), når han kløver på telttur på Hardangervidda.

 

 

Sporhund

Max (Dagolas Qultapoju) var allerede som valp en dyktig og sporhund:

 

Gjeterhund

Ibux (Kiela av Vintervidda) på reingjeteranleggsprøve:

Bjønn (Raiddokas Masa) er til god hjelp på sauesank på Hardangervidda hver høst: